Wil je weten hoe staat met de veiligheid binnen jouw bedrijf? Oftewel: hoe staat het met de veiligheidscultuur? Worden de regels nageleefd en durven de medewerkers het tegen elkaar te zeggen als er zich risicovolle arbeidsomstandigheden voor doen? Bedrijfsongevallen zijn een direct gevolg van een slechte veiligheidscultuur binnen een bedrijf. Het letten op het gedrag van de medewerkers is cruciaal om zoveel mogelijk risico’s te beperken. Een effectieve methode hiervoor is als volgt: de veiligheidscultuurmeting.

Hoe kan je de veiligheid verbeteren?

Veiligheid hangt van veel factoren af. Dan bedoelen we organisatorische en technische veiligheidsmaatregelen tot aandacht voor juiste arbeidsomstandigheden en borging van zorg. Alle delen van het bedrijf moeten de noodzaak van de veiligheidsmaatregelen kennen. Als je de bedrijfscultuur hierin wilt verbeteren, dan is de veiligheidscultuurmeting een perfect instrument!

Hoe creëer je een gewenste bedrijfscultuur?

Maar hoe creëer je nu de bedrijfscultuur die je zo graag zou willen hebben? Draagvlak is het allerbelangrijkste dat gecreëerd moet worden als het gaat om veiligheidsbeleid. Zo nemen risico’s op ongewenste ongevallen af. Zowel het management als de medewerkers dienen zich bewust te zijn van alle risico’s en zullen hiernaar moeten handelen. Hoe veilig systemen en beschermingsmiddelen ook zijn; ze werken pas wanneer ze volledig en goed door mensen toegepast worden.

Waar kan je het beste in investeren?

Er wordt bij een veiligheidscultuurmeting altijd eerst gekeken wat de verbeterpunten zijn en waar het best in geïnvesteerd kan worden. Je bedrijf wordt onderzocht, er wordt uitspraak gedaan over je veiligheidscultuur en je krijgt direct een overzicht van de aspecten die je meteen kunt verbeteren. Je hoeft dus niet te verwachten dat je alles overal direct moet verbeteren. De belangrijkste aspecten worden er voor je uitgepikt. Zo kun je direct aan de slag met de belangrijke punten!