Aan een uitvaart wil iedereen graag op zijn of haar eigen manier een persoonlijke toets geven. Mensen kiezen dan vaak voor het neerleggen van een rouwboeket.

Een mooi eerbetoon

Rouwboeketten zijn de meest gebruikte manier om een laatste eer te brengen aan de overledene en om medeleven te uiten naar de familie en de naasten van de overledene. 
Zowel uitvaartondernemers als bloemenwinkels voorzien hierin een ruim assortiment. Waar vroeger eerder standaard rouwboeketten beschikbaar waren, kunnen deze nu naar eigen smaak en budget worden samengesteld. Dit geeft mensen ook de kans er een persoonlijke toets aan te geven of te kiezen voor de bloemen waar de overledene veel van hield. Zowel naar grootte, kleur, soort bloemen, kostprijs enzovoort zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. 
Tijdens de uitvaartplechtigheid wordt steevast een plaats voorzien waar de bloemen kunnen neergelegd worden die dan aan de kist of urne van de overledene geplaatst worden en vaak ook meegenomen worden naar de laatste rustplaats. 
Rouwboeketten kunnen afgeweekt worden met een kaartje met een persoonlijke boodschap of een lint waarop een tekst kan worden gedrukt.