Debiteurenbeheer

Als het debiteurenbeheer op orde is heeft een bedrijf beter inzicht in zijn financiële positie en worden facturen sneller en vaker op tijd voldaan. Het is echter een flinke klus om dat voor elkaar te krijgen. Het is in eerste instantie nodig om goede afspraken te maken met de debiteuren. Vervolgens moeten die afspraken worden gemonitord. Als een zakelijke relatie zich niet aan de afspraken houdt, moeten er procedures worden gestart om de betaling alsnog plaats te laten vinden. Een goede methode hierbij is te werken met korte betalingstermijnen en onmiddellijk te reageren als een betaling niet op tijd is binnengekomen.

Debiteurenbeheer

Geen achterstanden tolereren

Vooral kleinere organisaties hebben soms de neiging om het debiteurenbeheer te weinig aandacht te geven. De focus van het bedrijf ligt immers op de productie en met het ontstaan van betalingsachterstanden valt het wel mee, zo wordt vaak geredeneerd. In de praktijk krijgt echter elke bedrijf te maken met wanbetalers. De beste methode om hiermee om te gaan is geen achterstanden te tolereren en meteen actie te ondernemen, zodat in het uiterste geval betaling bij de rechter kan worden afgedwongen. Uiteindelijk is goed ingericht debiteurenbeheer de investering meer dan waard.

Debiteurenbeheer uitbesteden

CBMK kan bedrijven helpen om hun debiteurenbeheer op orde te brengen. Eerst wordt de bestaande situatie onderzocht en vervolgens zullen de specialisten van CBMK met adviezen komen om de afdeling beter en efficiënter te laten functioneren. Bij advies over het debiteurenbeheer blijven de werknemers van het bedrijf de werkzaamheden uitvoeren. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om het debiteurenbeheer volledig uit te besteden. Hun debiteurenadministratie wordt dan overgedragen aan de specialisten van CBMK. Een voordeel daarvan is dat het debiteurenbeheer dan op de best mogelijke manier is geregeld.